Hur får man hiv

HIV / aids - Umo

Annons

hur får man hiv

Frågor och svar, hiv idag

För att förebygga D-vitaminbrist under vinterhalvåret är det extra viktigt för nordbor att äta mycket mat som innehåller D-vitamin. Det finns två olika typer av D-vitamin i maten: vitamin D3 (kolekalciferol) eller vitamin D2 (ergokalciferol). Vitamin D3 finns i livsmedel som kommer från djurriket och bildas även i huden när vi är ute i solen. Vitamin D2  finns i vissa växter, men är inte lika effektivt som den kroppsegna formen av vitaminet. D-vitamin finns i fet fisk, men till viss del även i kött och ägg. D-vitamin finns också i viss vild svamp, som kantarell, trattkantarell och karl johan.

Annons
300x250

Hur får man hiv - Hiv och aids - 1177 Vårdguiden - sjukdomar, undersökningar, hitta

I länder som ligger nära ekvatorn är det här inget problem, men på våra nordliga breddgrader står solen bara tillräckligt högt några timmar runt lunchtid på sommaren. Under vinterhalvåret filtreras mat UVB-strålarna bort i atmosfären och ger då inget D-vitamin. Om du är osäker på om du får D-vitamin från solen eller inte är ett bra tips att titta på din skugga när du är utomhus. Om skuggan är lika lång eller längre än du själv tillverkas inget D-vitamin i huden. Äldre löper större risk för brist, eftersom kroppens förmåga att producera D-vitamin från solen försämras med åldern. En annan riskgrupp för D-vitaminbrist är personer som bär heltäckande klädsel året runt. Särskilt utsatta är mörkhyade personer som invandrat till Skandinavien från solrika länder och dessutom äter en D-vitaminfattig kost.

mall

Analsex medför en av de största riskerna att överföra hiv.Risken att en man överför. Även om hiv fortfarande är kronisk sjukdom kan man idag behandla hiv med så lite. Den som är smittad med hiv får. Hur vet man om man har hiv? Har man hiv får man berätta för kurator om vilka sexkontakter man haft. Är man skyldig att testa sig mot hiv? Var får man hjälp om man är hivsmittad? Hur länge kan man leva med hiv och när kommer man att hitta ett botemedel?

Vanligast är att man smittas genom. Detta inlägg kommer att handla om fakta och råd. HIV /aids och hur man får, hIV. Det är vanligt att man inte får några symtom i början när man har, hIV, därför gäller det att vara uppmärksam om man har utsatts för smittorisk. I den här broschyren får du veta hur hiv kan.

Basfakta om hiv och aids, hiv -Sverige - Hur får man hiv

Idag ska ni få svar på lugnande hur man får, hIV och hur man skyddar sig mot HIV! HIV smittas genom mycket intima kontakter och infekterat blod. Det kan smittas via samlag och även från kvinna till sitt barn och då kan det smittas under förlossning hosta eller amning om hon inte är framgångsrikt behandlad. Om man smittas med hiv börjar en särskild. Det vanligaste är att inte få några symtom i samband med att man får viruset.

Hur lång tid det sen tar tills. Hur får man hiv? De som bär på hiv får behandling så att viruset inte överförs till barnet under graviditeten och förlossningen. Hiv överförs genom kroppsvätskorna blod, sperma, försats, vaginal vätska, rektal vätska och bröstmjölk.

HIV-Sverige är en ideell organisation och de arbetar för att människor med HIV ska få bättre livsvillkor. På deras hemsida kan man läsa om hur man får HIV och hur det är att leva med sjukdomen. Det florerar fortfarande många myter kring HIV och hur man smittas. Man kan inte smittas genom att röra, krama eller kyssa en människa som bär på viruset. Det kan inte heller spridas genom blodsugande djur som exempelvis myggor.

Annons
cta11

Alla som bor i Sverige och bär på HIV-viruset har rätt till behandling. Detta sker genom så kallade bromsmediciner som gör att virusnivåerna i den smittades kropp minskar. Den som får behandling löper också mindre risk att föra smittan vidare. Om man misstänker eller oroar sig att man kan ha fått smittan kan man testa sig på kliniker över hela landet. Som ung kan man testa sig på en ungdomsmottagning. Det är också möjligt att testa sig på en vårdcentral och testet är kostnadsfritt.

Hur får man hiv - Allt om hiv / aids m - Kunskap om hälsa, medicin och

Viruset angriper immunsystemet och kan leda till sjukdomen aids. Man beräknar att omkring 33 miljoner människor över hela världen lever med HIV och nästan 6000 personer dör dagligen i HIV-relaterade sjukdomar. Upptäckten av HIV står den franske forskaren Luc Montagnier bakom. Tillsammans med Françoise Barré-Sinoussi fick Montagnier 2008 Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av HIV-viruset. Viruset smittar alltså på olika sätt, bland annat genom oskyddat samlag. Det är lite högre risk för män att smittas genom oskyddat vaginalt samlag än vad det är för kvinnor. Viruset kan smitta genom blod exempelvis om man använder samma sprutor som en redan HIV-smittad vid injicering av narkotika i blodet. Om man vill lära sig mer ingående om HIV och aids kan man exempelvis köpa boken Som en osynlig sten i mitt hjärta: en bok om HIV och aids i Sverige. Besök allaannonser för att köpa boken billigt.

hur får man hiv

Detta inlägg kommer att handla om fakta och råd om hiv/aids och hur man får HIV. Det restylane är vanligt att man inte får några symtom i början när man har HIV, därför gäller det att vara uppmärksam om man har utsatts för smittorisk. HIV är ett virus som överförs via kroppsvätskor och sekret som exempelvis blod, sperma och bröstmjölk. Vilken smittokälla som är vanligast beror på var i världen som man befinner sig. Det finns inget botemedel mot smittan men den kan bromsas upp tack vare mediciner. På så sätt kan man undvika att utveckla sjukdomen aids. HIV är en förkortning som står för humant immunbristvirus.

Under en svensk högsommardag kan kroppen på ganska kort tid producera så mycket som 250 mikrogram D-vitamin. Detta är betydligt högre än den rekommenderade dagliga dosen, men eftersom produktionen regleras av huden är det omöjligt att överdosera D-vitamin från solen. Överskottet lagras istället i kroppens  fettvävnad och frigörs gradvis efter behov. Men vi kan bara lagra D-vitamin till en viss gräns. Den som fyller på D-vitaminförråden ordentligt under sommaren kan lagra vitaminet i kroppen i upp till några månader men tyvärr inte tillräckligt länge för  att det ska räcka hela vintern. Från oktober till mars behöver de flesta svenskar därför förlita sig på andra källor till D-vitamin. Trots att solen är en av våra bästa D-vitaminkällor är den inte lika effektiv året runt. För att D-vitamin ska bildas i huden krävs att den träffas av solens UVB-strålar, vilket i sin tur bara kan ske när solen står minst i 45 graders vinkel över horisonten.

Kroppen kan nämligen producera det dagliga behovet av D-vitamin på kortare tid än det tar för huden att bli rosa. Efter någon halvtimma i solen mättas D-vitaminupptaget, så det hjälper inte att ligga och pressa på stranden hela dagen detta kan istället öka risken för hudcancer. Du kan läsa mer om hur man solar säkert på Hudguidens solguide (länken öppnas i ett nytt fönster). Exakt hur mycket D-vitamin vi får i oss från solen beror bland annat på livsstil, hudfärg, ålder, årstid, tid på dagen och geografiskt läge. En mörkhyad person kan till exempel behöva vara ute i solen fem till tio gånger längre än en ljushyad person för att producera lika mycket D-vitamin.

Hur får man HIV?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt både för ett starkt skelett och ett välfungerande immunförsvar. Men hur får man i sig D-vitamin? D-vitamin finns i viss mat och kan tillverkas i huden när man är ute i solen. När de källorna inte räcker till kan man behöva ta ett tillskott eller läkemedel för att komma upp i rekommenderat dagligt intag av D-vitamin. Om du tillhör en riskgrupp för D-vitaminbrist kan du också behöva få ett läkemedel innehållande D-vitamin på yoghurt recept. Solen ger oss uppemot 90 procent av vårt D-vitamin och därför kallas det ibland för solskensvitaminet. På sommaren kan det räcka med att vara ute i solen i shorts och t-shirt en kvart om dagen några gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

Hur får man hiv
Rated 4/5 based on 6 reviews


Annons
BN_EN_Banner_300x250_GarciniaCambogia

hur får man hiv
Alle artikelen 20 Artiklar
Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Viruset förstör vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret. Men risken att barnet ska få hiv är minimal om mamman får bromsmediciner.

4 Kommentar

  1. Fundera över hur hiv har format oss till de vi är idag. Jag har fått berättat och det känns som om man faktiskt har förstått. När du testar dig för hiv, syfilis eller hepatiter får man lämna ett litet blodprov. Överföring kan även ske intravenöst, det vill säga att man får viruset direkt i blodet.

  2. Har du länge varit sugen på att använda en strap-on som krydda i sexlivet utan att riktigt veta var du ska börja? Jag har träffat en tjej och det verkar som att hon är intresserad av mig. Jag vill väldigt gärna vara med henne, men jag har ingen. Jag får ofta erektion helt utan anledning. Det kan hända när som helst, till exempel i skolan. Kan jag göra något för att slippa.

  3. Hur får man orgasm. Jag är kvinna 38 år som undrar över orgasmer. Nocturnal orgasm, alltså att orgasmera i sömnen,.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*