Grekisk mytologi gudar

grekisk mytologi gudar

Gudar och berättelser i grekisk mytologi

Tyfon - ormmonster med hundra ögon. De jagar kvinnor överallt, helst nymfer. Ur dessa urkrafter har sedan fötts andra mäktiga väsen. Andra gudar drev omkring mellan himmel och jord. De grekiska gudarna var lika oss. De viktigaste gudarna dyrkades dessutom inom ramen för en statlig officiell kult. Skylla - nymf som förvandlades till havsmonster.

Grekisk mytologi gudar - Kategori: Gudar i grekisk mytologi, wikipedia

Varje stadsstat hade sina speciella gudar. Afrodite, apollon, solens gud och även konsternas och vetenskapens. Till exempel är gudarna avundsjuka, förälskade och slarviga. Många av berättelserna skulle sedermera ingå i de kända dikteposen. Om det inte fanns monster att besegra kunde det ju inte finnas några hjältar. Det förekommer dock ofta avvikelser i roller och attribut mellan de grekiska och romerska motsvarigheterna. De ansågs ha sin boning känslig i de tempel som vanligen var uppförda på stadens akropol (som Akropolis. Många berömda hjältar är söner till gudar.

Annons
300x250_4

Sedan uppstod jorden, gaia, ur denna världsrymd och strax därefter underjorden, Tartaros. Kentaurerna är vilda varelser från skogar och stäpper. Gudarna behövde någon som trodde på dem och bad till dem. Slutligen offrade man också åt de gudar och gudinnor som var gemensamma för alla greker (se här nedan). Apollon, ares, den illa omtyckta krigsguden. De första gudarna var nästan alla barn till titanerna.

Här kommer en annars en snabbguide till de viktigaste grekiska gudarna och sagohjältarna! Världsalltets alla mäktiga väsen blandar sig gärna med människorna. Grekisk mytologi (LättLäst grekisk mytologi är en samling berättelser. Naturväsen I grekisk mytologi finns det bara två sorters naturväsen. Prometheus Tyche Lycko- och ödesgudinna.

Grekisk mytologi (LättLäst) - Unga Fakta - Grekisk mytologi gudar

I Rom (Italien) var han känd som Jupiter. Chaos före någonting annat och utgjorde då världsrymden som bestod av tomhet och materia som ännu inte hade intagit former. De första som kom ur Kaos var gaia dadlar (jorden Nyx (natten Tartaros (underjorden) och Erebus (mörkret). Konstföremål som skulpturer, mosaiker, vaser och mynt avbildade gudar eller scener från mytiska berättelser. Det var titanen Prometeus som skapade de första människorna av lera. Gudarna hade inte blod i sina ådror. Helios - personifikation av solen. Detta skedde efter ett långt krig mellan Kronos och titanerna på ena sidan och Zeus och dennes bröder på den andra.

  • Grekisk mytologi gudar
  • Grekisk mytologi är i högsta grad närvarande även i dagens Grekland.
  • Många stränder, restauranger, affärer och barer har till exempel döpts efter de gamla.
  • Grekisk mytologi : gudar, hjältar monster av Michael Gibson (isbn ) hos.

Daidalos och Ikaros - den skickliga skulptörer och dennes son som flög för nära solen. Poseidon kallas också jordbävningarnas gud. Hjältar i den grekiska mytologin Hjältar utgör vid sidan av gudarna viktiga figurer i den grekiska mytologins många berättelser. Varje stad hade sin egen skyddsgud. Kentaurerna är andra varelser som lever ute i naturen. När de tre gudarna skulle dela upp världen mellan sig blev han härskare av underjorden.

Annons
cta11

Barnet av en sådan kärlek blev själv en gud, eller en mycket märklig människa. Andromeda och Kassiopeia - Kassiopeia höga syn på sin egen skönhet drabbade hennes dotter. På akropolen låg stadens kärna och helgedomar. Den gudinna han väljer, Afrodite, kommer att bistå honom i framtiden, men de övriga två, Hera och Pallas Atena blir hans och staden Trojas motståndare i det kommande kriget mellan de anfallande grekerna ledda av storkonung Agamemnon och trojanerna under kung Priamus.

Grekisk mytologi gudar - Gudar och gudinnor i grekisk mytologi, religion SO-rummet

Uppdatering jun 2018: Nya ord i listan: analeptik, bitcoin, hikikomori, kalpa, matrjosjka, terrasitputs lämna gärna dina synpunkter, geografi, här finns korta fakta om samtliga stater i världen, de flesta större städerna i alla världsdelar, samt världens ögrupper. Även en sida med fordonskoder för alla länder, både bil- och luftfordon finns med i samlingen. Nyligen kom en ny sida till med sveriges alla kommunvapen. Mytologi, under mytologi finns en samling av gudar från Babylonsk, Egyptisk, Grekisk, Indisk, Nordisk och Romersk mytologi. Ordlistan innehåller drygt 23 000 främmande ord i svenskan, numera även en hel del s k nyord. I listan med latinska citat har jag samlat på en hel del kända och mindre kända citat från olika personer. Fiskar i svenska vatten, här har jag en kort beskrivning av fiskar i svenska vatten, inklusive bilder på dessa.

Många av dem kan dessutom. Där skulle de utmana olika hjältar. Sisyfos - retade upp den mäktige Zeus och fick ett särdeles hårt straff. Det var Kaos som födde fram de första världarna. Människorna var rädda för monstren. Det var både med varandra och andra varelser som människor och naturväsen.

  • Grekisk mytologi gudar
  • Del från en målning av Raphael (14831520).
  • Längre ner på denna sida hittar du en förteckning över cirka 450 namn på olika gudar och gestalter från den grekiska mytologin.
gudinna. Under antiken var man rädd för Hades. Förebilder, precis som för många andra mytologier delar även den grekiska drag av trosföreställningar med andra kulturer. Uranos var make till gaia och tillsammans fick de flera söner och däribland. Hades Hefaistos Uppfann elden och ansågs vara orsak till vulkanutbrott. Satyrerna är alla manliga. Med tiden växte städerna fram även nedanför akropolen, men utsattes man för anfall kunde invånarna ändå dra sig tillbaka till denna plats. Pan Poseidon Den mäktiga havsguden med treudden som attribut. Poseidon Prometheus Titanen som skapade människan.

Läs till exempel om kung Midas, Herakles stordåd eller Trojanska kriget. Afrodite, kärlekens och skönhetens gudinna som steg upp ur havets skum. Alla dessa varelser styr över människornas liv. Grekerna reste tempel och inträttade festliga högtider till gudarnas ära, men även skådespel och idrottstävlingar. Orakel : En helig plats eller ett tempel där en gudomlighet kunde ge råd och upplysningar via ett språkrör till en besökare. Oidipus - blev kung men kunde inte undfly sitt öde. Istället hade de ett mystiskt mineral som kallades ikor.

Namn i, grekiska mytologin - namn på grekiska gudar och gudinnor | Grekisk mytologi gudar

Den grekiska mytologin är fylld av munsår överraskningar och glada upptåg. Kronos dödade sin far Uranos och blev den mäktigaste guden, men skulle själv störtas av sin egen son. Nymfer är kvinnliga naturväsen. Mytologin och dess berättelser var en del av vardagen i Grekland under antiken. De kan delas upp i två grupper. Det är dessa gudar som vi möter hos Homeros i hans verk.

Grekisk mytologi gudar
Rated 4/5 based on 8 reviews


Annons
YouTonicsSkin_banner-300x300

grekisk mytologi gudar
Alle artikelen 28 Artiklar
Ur innehållet: Gudar, hjältar Lexikon De forntida grekernas myter om gudar och hjältar var navet i utvecklingen av den antika civilisationen.

3 Kommentar

  1. Tekniskt sett på Humlegårdsgatan, men ingången på hörnet vetter lika. När du har sett allt som finns att se Hur känns det nu? Stor oanvänd Victoria s Secret väska (2013 Limited Edition perfekt till stranden, resor eller vad man vill! D har du kommit till det perfekta st llet p n tet. Jag tycker det funkar lika bra med kvarg /kesella.

  2. 23 000 främmande/inlånade ord i svenskan samt geografi med världens städer och länder, ögrupper, fiskar, mytologiska figurer från romersk, grekisk, nordisk, egyptisk, indisk samt babylonsk mytologi.

  3. Artiklar i kategorin Gudar i grekisk mytologi Följande 77 sidor (av totalt 77) finns i denna kategori. Förutom de gudar och varelser som är presenterade med egna artiklar följer här en översikt över diverse namn och dylikt som tillhör den grekiska mytologin. Grekisk mytologi är en samling mytologiska berättelser som innefattar såväl svarssägner och skapelseberättelse, mytologiska beskrivningar av äldre historiska händelser som rent sagostoff. En av Apollos präster med en magisk pil som gjorde honom osynlig och på vilken han red genom luften. Han botade sjukdomar och gav orakelsvar. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*